Lunchpauze: hoogtepunt van een werkdag

Schermafbeelding 2013-07-12 om 07.41.45Ga even naar buiten om te lunchen

Nederland heeft geen serieuze lunchcultuur zoals de Fransen hebben. Jammer, want de lunchpauze is het moment om bij te tanken en mensen te ontmoeten.

Om geen kostbare tijd te verliezen, eten veel werknemers snel een broodje achter hun computer. In het ergste geval wordt de lunch helemaal overgeslagen. Dat is niet slim. Wie verstandig luncht, werkt beter.

Het Amerikaanse zakenblad Forbes geeft 14 tips om je lunchpauze goed te besteden.

1. Maak een plan
. Bedenk hoe je je lunchpauze gaat besteden. Plan je middagactiviteiten niet direct na de lunch. Je eet misschien niet rustig als je weet dat je je daarna moet haasten voor een vergadering.

2. Neem echt pauze
. Snel een boterham naar binnen proppen achter je bureau, dat is geen lunchen. Neem de tijd voor een lunch. Probeer tijdens je pauze niet je e-mail te checken of over je werk te praten.

3. Stap uit je bureaustoel. 
Te lang zitten is ongezond. Loop voor de lunch naar een andere kamer. Of maak een korte wandeling in de frisse lucht. Dat geldt vooral voor mannen. Uit onderzoek van de vereniging van Nederlandse cateraars  blijkt dat 45 procent van de vrouwelijke werknemers een lunchwandeling maakt tegenover 23 procent van de mannen.

4. Eet
. Probeer niet stoer door te werken zonder te eten: later op de dag zul je toch trek krijgen en je minder goed kunnen concentreren.

5. Geniet van je eten
. Probeer een keer in de week in Franse stijl te lunchen: neem de tijd voor een goed ‘dejeuner‘ in je favoriete lunchroom of restaurant. Daar kan gerust een glas wijn bij. Je leeft maar een keer.

6. Doe boodschappen
. Gebruik je lunchpauze om bijvoorbeeld even naar het postkantoor of de bank te lopen. Maar besteed niet al je lunchtijd aan deze boodschappen: je moet immers ook pauze houden.

7. Leer je collega’s kennen. 
Maak een lunchafspraak met een collega die je nog niet kent. Spreek ook eens af met je baas of met een werknemer.

8. Spreek af met vrienden. 
Je lunchpauze moet geen bacchanaal worden, maar gebruik je lunch zo nu en dan om vrienden te ontmoeten.

9. Meld je afwezigheid
. Laat mensen binnen en buiten je werk weten wanneer je luncht en hoe je in noodgevallen bereikbaar bent. Je hoeft dan ook niet voortdurend je e-mail te checken tijdens de lunch.

10. Beweeg
. Plan activiteiten tijdens je lunchpauze waardoor je weer energie krijgt. Maak een wandeling of ga een halfuurtje fitnessen.

11. Netwerken
. Bouw zakenrelaties op tijdens de lunch. Maak lunchafspraken met mensen die nuttig zijn voor je netwerk.Schermafbeelding 2013-07-12 om 07.42.29

12. Vermijd routine
. Probeer te variëren tijdens lunchpauzes. Niet alleen door eens hagelslag in plaats van kaas op je brood te leggen, maar ook door eens met andere mensen te eten of zo nu en dan eens naar buiten te gaan.

13. Geen schermpjes
. Houd smartphones, tablets en computers uit je buurt tijdens het middagmaal. Gun je ogen rust.

14. Lunch niet te lang of te kort
. Neem voldoende tijd voor je lunch, maar ga niet veel langer lunchen dan je collega’s. Probeer anderen ook niet over te halen om tegen hun zin langer te lunchen. Je bent op je werk om te werken, niet om te kletsen.

 

Bron: Ruud Deijkers 28 sep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *