Van brood wordt je niet dikker!

Schermafbeelding 2013-08-21 om 13.32.10Van brood word je helemaal niet dikker, schrijft Andrea Werkman van het Voedingscentrum. ‘Brood is in Nederland de belangrijkste koolhydraten- en vezelbron en heeft daarom een prominente plaats in de Schijf van Vijf.’

Het is zonde als mensen minder volkorenbrood gaan eten, want we worden dik van de verleidingen tussen de maaltijden door en niet van volkorenbrood’.


In zijn artikel ‘Van volkoren worden we alleen maar dikker’ stelt bakker Menno ‘t Hoen dat je van volkorenbrood dikker wordt. Het Voedingscentrum is het daarmee oneens. Brood is in Nederland de belangrijkste koolhydraten- en vezelbron en heeft daarom een prominente plaats in de Schijf van Vijf. Dit model is de illustratie van de vertaling van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad voor een gezonde voeding. In die vertaalslag houden we sterk rekening met de voorkeuren van het gemiddelde Nederlandse publiek.

Je lichaam heeft energie en bouwstoffen uit de voeding nodig. Een van de richtlijnen is om 40 -70 procent van de energie uit koolhydraten – brood, peulvruchten, groente en fruit en (magere) melkproducten – te halen.

Ook geldt het advies om per dag 30-40 gram vezel te eten. In de praktijk betekent dit voor volwassenen 6-7 sneden volkorenbrood.

Volkorenbrood zorgt voor een hoge glycemische index, maar is in tegensteling tot wat ‘t Hoen beweert, geen dikmaker. Producten zoals brood leiden tot een hoge piek in je bloedsuikerspiegel, maar bij gezonde mensen is het lichaam in staat die piek in de glucosewaarde op te vangen en om over de dag de glucosewaarden binnen de grenzen te houden.

Het is onvoldoende wetenschappelijk aangetoond dat een hoge glycemische index leidt tot dikker worden. Brood, in combinatie met een gevarieerde en gezonde voeding, goed verdeeld over de dag, geeft je energie en levert onmisbare voedingsstoffen.

Het is zonde als mensen minder volkorenbrood gaan eten, want we worden dik van de verleidingen tussen de maaltijden door en niet van volkorenbrood.

Andrea Werkman is senior voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *