We staan op de Zuidermarkt

Een paar weken geleden hebben we de prachtige plek op de Zuidermark in Amsterdam Oud-Zuid over mogen nemen van collega-bakker Olaf Heijnen. Olaf gaat zich richten op z’n eigen winkel in Zwolle en dus gunde hij ons deze geweldige stek! 
 
We hebben onze Handgemaaktbrood-plek op de Zuidermarkt geheel in eigen beheer. Samen met marktman Paul staan we iedere zaterdag vanaf half tien in vol ornaat de gehele dag heerlijk brood af te bakken. De oven gaat om half acht al aan. Te beginnen met de croissants natuurlijk! We bemannen de kraam met 3 man, waarvan er één de oven bedient en zorgt voor verse aanvoer van heerlijk afgebakken brood. Zo’n 15 soorten, waaronder veel in bio. Verder hebben we onze muffins op de kraam liggen, maar ook de speltkoecken, brownies en verder een mooi wisselend assortiment. FullSizeRender[3]Schermafbeelding 2015-10-16 om 08.08.02
 
De Zuidermarkt is een zgn. coöperatieve markt. Dat wil zeggen, dat de buurtbewoners (ruim 400) de markt vanuit een coöperatie de markt aansturen. De bewoners staan  om beurten dan ook zelf als vrijwilliger in de groentekraam, want die hebben ze in eigen beheer. Dit noemen ze de coöperatiekraam.

Wekelijks treedt een buurtbewoner op als marktmeester. Hij coördineert de hele markt, met hulp van zijn team. Elk team staat er eens in de paar maanden een dagdeel. Achter de schermen zijn ook buurtbewoners actief: met het roosteren van de teams, communicatiewerk, het organiseren van de jaarlijkse excursie naar boeren, de ledenadministratie, het voeren gesprekken met marktondernemers, de financiën en allerhande bestuurswerkzaamheden. Samen bepalen alle leden het marktbeleid, uiteraard binnen de kaders van de vergunning van het stadsdeel. Een van die spelregels is dat het coöperatieve karakter en de vrijwillige inzet van buurtbewoners voor de markt overeind blijven: zonder leden geen markt.

De leden bepalen samen het aanbod van alle kramen. Zij kopen groente en fruit rechtstreeks in bij boeren uit Flevoland om ze voor eerlijke prijzen op het zuiderMRKT-plein – op de kruising Johannes Verhulststraat en Jacob Obrechtstraat in stadsdeel Zuid te verkopen. Schermafbeelding 2015-10-16 om 08.05.53
 
De Zuidermarkt moet als ‘boerenmarkt’ worden gezien met kleine trekjes naar biologisch. De herkomst van de producten moet zuiver zijn en zoveel mogelijk vrij van toevoegingen. Het verkopen van mooie producten voor eerlijke prijzen in de buurt. Dat is een belangrijk doel van de markt. Het is een reactie op verdwijnende sigarenwinkels en buurtkruideniers die plaats maken voor modezaken en traiteurs. Daarnaast is de markt een plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. Voor een babbeltje bij de kraam of voor een kopje koffie of harinkje op het midden van het plein. En ‘leren’ is een belangrijk thema. Volwassen buurtbewoners leren over lekkere gerechten en vergeten groenten, kinderen leren over waar producten vandaan komen en hoe ze groeien. Daarom komen koks van restaurants soms een middag koken op het plein met producten van de markt.
 
FullSizeRender[4]Schermafbeelding 2015-10-16 om 08.05.53
We nodigen je graag uit om zaterdag vanaf 09:30 tot 17:00 uur de heerlijke marktsfeer op te snuiven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *